DK Denmark NL Netherlands SE Sweden B2B B2B

Wat zijn elektrolyten?

Gemaakt op

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten is een term die oorspronkelijk uit de geneeskunde komt. Elektrolyten is eigenlijk een verzamelnaam voor zouten zoals (Na+), Kalium (K+), Chloride (CI-) en Magnesium (Mg2+)

Belangrijk om te weten is dat je vochtbalans en je zoutbalans twee verschillende dingen zijn.  Je kunt namelijk veel hebben gedronken maar toch uitgedroogd raken. Dit heeft te maken met de zoutbalans die letterlijk uit balans is waardoor je te weinig elektrolyten in je lichaam hebt. Hierdoor wordt het vocht niet goed in je spieren opgenomen waardoor je alsnog uitgedroogd raakt. Een gevolg hiervan zijn de welbekende krampen die in je spieren ontstaan.  
 
Ongeveer 60% van ons lichaamsgewicht bestaat uit vocht, wat bij een persoon van 90 kg ongeveer 54 kg is. De totale hoeveelheid vocht hangt volledig af van de hoeveelheid spieren en vet in je lichaam. Spieren bevatten veel vocht in vergelijking met vet.  
 

Wanneer je 2% vocht verliest zal dit al negatieve gevolgen hebben op je prestaties. Bij de meeste mensen ligt de maximale zweet frequentie rond de 2 - 2,5 liter per uur bij intensieve inspanning. Uiteraard is dit een schatting en is dit per individu verschillend. Om een voorbeeld te geven; wanneer een man van 75 kg, met de maximale zweet frequentie van 2,5 liter per uur, deelneemt aan een twee uur durende spinningles zou hij al 5 liter vocht verliezen. 

Hij zal tegen het einde van deze spinningles al merken dat het steeds moeizamer gaat. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdens de activiteit al de elektrolyten aan te vullen en regelmatig te drinken! 

Tijdens langdurige trainingen (meer dan een uur intensief presteren) is de toevoeging van elektrolyten essentieel, al helemaal wanneer het warm is. In de winter is het makkelijker voor ons om zouten vast te houden. Door de kou zweten wij minder dan in de zomer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel elektrolyten moet je innemen? 

De exacte hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon en daarnaast zijn er ook verschillende factoren van belang zoals temperatuur en de zoutinname in je dagelijkse voeding. Wij raden sporters dan ook altijd aan om hier mee te testen.
 
Dit kun je op de volgende manier doen:
  • Stap voorafgaand aan je training op de weegschaal, noteer je gewicht,
  • Ga sporten en bij terugkomst weeg je je opnieuw.
  • Aan de hand van het verschil in je gewicht kun je een inschatting maken hoeveel vocht je bent verloren en hoeveel je moet aanvullen om goed te blijven presteren.

Om de vochtbalans optimaal aan te vullen raden wij aan hieraan de Purepower hydrotabs toe te voegen.

 
Ook in de voorbereiding van een wedstrijd kun je ervoor kiezen om op de wedstrijddag en de dagen voorafgaand van de wedstrijd Hydrotabs toe te voegen aan je vochtinname. Op deze manier zorg je ervoor dat je een optimale voorraad elektrolyten in je lichaam hebt.
 
Bij Purepower adviseren wij je de maximale dosering (4 tabs per dag) aan te houden. Onze tabs zijn ontwikkeld in samenwerking met de beste Deense atleten in het wegwielrennen en in de triathlonsport. Hierdoor wordt er met onze producten ingespeeld op de behoeften van topsporters en is de smaak ook nog eens erg lekker. 

 


Geen reactie(s)
Schrijf uw reactie

Koop voor ##AMOUNT## en ontvang een gratis geschenk